Házi TDK eredmények
Az Élelmiszertudományi Karon 2015. november 25-én rendezett Tudományos Diákköri Konferencián helyezést elért és különdíjban részesült hallgatók:
Szekció 1: Biokonverzió
- I. helyezés: Laskawy Péter Ferenc Oligoszacharid szintézis Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 eredetű alfa-glükozidázzal
Konzulensek: Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Nguyen Duc Quang - II. helyezés: Madaras-Koncz Erzsébet ß-galaktozidáz enzim rögzítése mágneses hordozóra és biokonverziós tulajdonságainak vizsgálata laktulóz alapú oligoszacharidok szintézisére
Konzulensek: Nguyen Duc Vuong, Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Nguyen Duc Quang - III. helyezés: Bedő Soma Vegyes kultúrák alkalmazhatósága a búzakorpa biológiai feltárásában
Konzulensek: Farkas Csilla, Rezessyné Dr. Szabó Judit és Dr. Nguyen Duc Quang - Különdíj: Farkas Nikoletta Annamária Néhány gyümölcslé fermentálhatóságának vizsgálata probiotikus baktériumokkal
Konzulensek: Dr. Bujna Erika és Dr. Nguyen Duc Quang - Különdíj: Hajdara Anna Különböző Lactobacillus törzsek prebiotikum hasznosító képességének vizsgálata
Konzulensek: Dr. Bujna Erika és Dr. Nguyen Duc Quang
Szekció 2: Beltartalmi jellemzők
- I. helyezés: Koren Dániel Hazai kereskedelmi forgalomban kapható sörök folsav-, polifenol-tartalmának, antioxidáns-aktivitásának és színkarakterisztikájának jellemzése
Konzulensek: Dr. Kun-Farkas Gabriella és Orbán Csaba - III. helyezés: Juhász Loretta Különböző tápközegre oltott Trichoderma aggressivum anyagcseretermékeinek meghatározása HS-SPME-GC-MS technikával
Konzulensek: Jókainé dr. Szatura Zsuzsa és Radványi Dalma - III. helyezés: Klein Dalma A zabliszt piaci lehetőségei hazánkban és hatása a kakaós csiga élettani tulajdonságaira, mint funkcionális élelmiszer alapanyag
Konzulensek: Kóczánné dr. Manninger Kata és Dr. Temesi Ágoston - Különdíj: Deák Nóra Anna A Szamos Marcipán Kft. új termékének vizsgálata- áthidalhatók a generációs különbségek?
Konzulens: Dr. Fehér Orsolya
Szekció 3: Élelmiszertechnológia és műveletek
- I. helyezés: Szabó Zsófia Ízesített kefirek termékfejlesztése Penalty Analysis segítségével
Konzulensek: Pásztorné dr. Huszár Klára és Gere Attila - II. helyezés: Miskolczi Anett és Kovács Ingrid Hő és nagy hidrosztatikai nyomású kezelés hatása a tojásfehérje-lé mikrobiológiai stabilitására, minőségi és technofunkcionális paramétereire
Konzulensek: Dr. Zeke Ildikó Csilla és Dr. Kiskó Gabriella - III. helyezés: Nagy Alexandra A sous-vide kezelés és a nagy hidrosztatikus nyomás alkalmazásának hatása sertéskaraj minőségére
Konzulensek: Dr. Dalmadi István, Dr. Kiskó Gabriella és Kenesei György - Különdíj: Csupor Barbara Kazein mikrokapszulák készítése és vizsgálata
Konzulensek: Dr. Keresztes Zsófia, Dr. Szabó Tamás, Orosz Eszter és Dr. Bujna Erika - Különdíj: Hufnágel Dóra Tojásfehérje alapú puding jellegű termékek fejlesztése
Konzulens: Dr. Zeke Ildikó Csilla
A Bíráló Bizottságok megállapították, hogy a bemutatott TDK dolgozatok elérték az Országos Tudományos Diákköri Konferencia színvonalát, így javasolták a benyújtásukat a XXXIII. OTDK Konferenciára.
Eredményeikhez gratulálunk!