Házi TDK eredmények
Az Élelmiszertudományi Karon 2016. november 23-án rendezett Tudományos Diákköri Konferencián helyezést elért és különdíjban részesült hallgatók:
Analitika és minőségbiztosítás Szekció
- I. helyezés: Erdős Balázs Frukto-oligoszacharid termelés nyomonkövetése neurális hálózathoz kötött spektroszkópiás módszerrel
Konzulensek: Dr. Kovács Zoltán és Dr. Maarten Grachten - II. helyezés: Knyazoviczki Barbara Különböző eredetű nyers tejek összehasonlító vizsgálata Fourier transzformációs közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel
Konzulens: Dr. Fodor Marietta - III. helyezés: Koncz Fanni Adrienn Mézek földrajzi és növényi eredetvizsgálata elektronikus nyelv alkalmazásával
Konzulens: Dr. Kovács Zoltán - Különdíj: Bognár Erzsébet Magolajok dezodorálása során keletkező 3-MCPD- és glicidol-észterek vizsgálata
Konzulens: Dr. Somogyi László - Különdíj: Jesztl Brigitta Szemes, őrölt és főzött kávé vizsgálata klasszikus módszerrel és FT-NIR eljárással
Konzulensek: Dr. Fodor Marietta és Dr. Gere Attila - EDHT különdíj: Bűdi Dávid Házi joghurt fermentáció nyomon követése Fourier-transzformációs közeli infravörös spektroszkópiával
Konzulensek: Dr. Kiskó Gabriella és Dr. Fodor Marietta
Biokonverzió Szekció
- I. helyezés: Krokker Lilla Lactobacillus eredetű béta-galaktozidázok előállítása és transzgalaktozil aktivitásuk tanulmányozása
Konzulensek: Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Bujna Erika - II. helyezés: Polgárdi Bettina Prebiotikus szénhidrátok hatása Lactobacillus casei 01 törzs életképességére
Konzulensek: Dr. Bujna Erika és Dr. Nguyen Duc Quang - III. helyezés: Pomozi Fatime 5Na- és 12Na-fitátok biokonverziója különböző ipari fitázkészítményekkel
Konzulensek: Dr. Bujna Erika és Dr. Nguyen Duc Quang - Különdíj: Vámos Vanda Különböző fitázkészítmények részleges tisztítása és biokonverziós profilok vizsgálata
Konzulens: Dr. Bujna Erika - Különdíj: Wilhelm Bálint Celluláz enzimtermelés optimalizálása Trichoderma harzianum gombatörzsekkel
Konzulens: Dr. Pomázi Andrea - EDHT különdíj: Huszti Katalin Különböző probiotikum eredetű enzimpreparátumok összehasonlítása szacharóz alapú oligoszacharid szintézis szempontjából
Konzulensek: Dr. Nguyen Duc Quang és Dr. Styevkó Gabriella - ASM különdíj: Székvári Kinga Gyümölcslé keverékek vegyes kultúrás fermentációja probiotikus baktériumokkal
Konzulens: Dr. Bujna Erika
Mikrobiológia és biotechnológia Szekció
- I. helyezés: Hild Anna A Badacsonyi borvidékről származó, spontán erjedéssel készült bormintákból izolált autochton Saccharomyces cerevisiae törzsek jellemzése, és borászati alkalmazhatóságuk vizsgálata
Konzulensek: Dr. Pomázi Andrea, Dr. Farkas Tibor és Dr. Olasz Ferenc - II. helyezés: Orbán Petra Anita Bifidobacterium lactis Bb-12 törzs eredetű oligoszacharidok előállítása és hasznosíthatóságának vizsgálata
Konzulensek: Dr. Bujna Erika, Dr. Styevkó Gabriella és Dr. Nguyen Duc Quang - III. helyezés: Mészáros Lilla Alexandra Melaszból történő etanol fermentáció nyomon követése közeli infravörös spektroszkópiával
Konzulensek: Dr. Fodor Marietta és Dr. Kovács Mónika - Különdíj: Mátyás Lilla Márta Bakteriocin termelés indukálhatóságának vizsgálata Lactobacillus törzseknél
Konzulensek: Dr. Bujna Erika és Dr. Nguyen Duc Quang - Különdíj: Nagy Dániel Joghurtból és táplálék-kiegészítőből izolált probiotikus baktériumok antagonista hatása Listeria innocua ellen
Konzulensek: Dr. Belák Ágnes és Deák Bernadett - EDHT különdíj: Györfi Emese Exogén riboflavin hatása a Shewanella törzsek szaporodására és néhány elektroaktív komponens termelésére
Konzulens: Dr. Nagy Edina Szandra - ASM különdíj: Kolpaszky Dániel Búzakorpa biológiai feltárása vegyes penészgomba kultúrák alkalmazásával
Konzulens: Farkas Csilla
Technológia és műveletek Szekció
- I. helyezés: Simon Natália Természetes összetevőkből készült ízesített jégkása termékfejlesztése
Konzulensek: Pásztorné Dr. Huszár Klára, Dr. Kaszab Tímea és Dr. Gere Attila - II. helyezés: Sárközy Szilvia Tojásfehérje alapú "puding" enzimkezelési paramétereinek optimalizálása
Konzulensek: Dr. Zeke Ildikó Csilla és Csehi Barbara - III. helyezés: Banka Zsófia Ivójoghurtok fejlesztése XOS felhasználásával
Konzulens: Dr. Juhász Réka - Különdíj: Nagy Eszter Pulzáló elektromos térerő hatásának vizsgálata fekete bodzalé esetében
Konzulensek: Dr. Szalóki-Dorkó Lilla és Stégerné Dr. Máté Mónika - Különdíj: Németh Imre Néhány élesztőgomba béta-galaktozidáz termelésének vizsgálata és az előállított enzim jellemzése
Konzulensek: Dr. Nagy Edina Szandra és Dr. Nguyen Duc Quang - EDHT különdíj: Leopold Andrea és Zakariás Fanni Kombinált tartósító eljárásokkal kezelt szamócapürék színváltozásának vizsgálata
Konzulensek: Dr. Dalmadi István, Salamon Bertold és Dr. Kiskó Gabriella
Ezenkívül a Szent István Egyetem rektora átlal felajánlott különdíjat Simon Natália TDK hallgató nyerte.
A Bíráló Bizottságok megállapították, hogy a bemutatott TDK dolgozatok elérték az Országos Tudományos Diákköri Konferencia színvonalát, így javasolták a benyújtásukat a XXXIII. OTDK Konferenciára.
Eredményeikhez gratulálunk!